Pelajar Kejuruteraan UiTM Pasir Gudang bersinar di The International C-PROM 2023 - Suhaimi, Azrina; Kapi, Azyan Yusra; Hasmy, Harshida; Ab Jabal, Mohamad Faizal (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini mendokumentasikan penyertaan strategik pelajar Kejuruteraan Awam dan Mekanikal dari UiTM Cawangan Johor, Kampus Pasir Gudang, dalam pertandingan The International C-PROM 2023 yang dianjurkan oleh Kolej Pengkomputeran, Informatik dan Matematik, UiTM Arau, Perlis. Penyertaan ini merupakan satu inisiatif kolaboratif rentas disiplin yang memanfaatkan kemahiran asas pengaturcaraan C++ yang diperoleh melalui kursus CSC128 (Fundamentals of Computer Problem Solving). Artikel ini membincangkan persediaan teknikal peserta, termasuk penyertaan dalam bengkel pengaturcaraan serta simulasi pertandingan menggunakan sistem DomJudge bagi memantapkan kecekapan teknikal dalam persekitaran maya. Dengan memanfaatkan kemudahan makmal komputer sebagai hab interaksi, penyertaan ini bukan sahaja menjadi platform untuk mempamerkan bakat dan inovasi pelajar dalam bidang penyelesaian masalah komputer dan pengkomputeran multimedia, tetapi juga mengukuhkan integrasi antara teori pengaturcaraan dan aplikasi praktikal dalam bidang kejuruteraan di peringkat antarabangsa.