Building tomorrow's leaders: a student leadership program - Ng, Set Foong; Mohamad Yunos, Nurhazirah; Khalid, Ahmad Khudzairi; Tukiman, Norbaiti; Kapi, Azyan Yusra (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini mendokumentasikan pelaksanaan program khidmat masyarakat bertajuk Leadership Excellence Program (LEP) yang dianjurkan oleh Kolej Pengajian Pengkomputeran, Informatik & Matematik (KPPIM), UiTM Cawangan Johor Kampus Pasir Gudang. Program selama tiga hari dua malam yang menyasarkan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Johor Bahru (SMKA JB) ini bertujuan untuk memasyarakatkan universiti melalui proses pemindahan ilmu serta memperkukuh jaringan strategik antara institusi pengajian tinggi dan komuniti setempat. Melalui lapan modul intensif yang merangkumi aspek kepimpinan holistik, pembangunan sahsiah, teknik pembelajaran pantas, dan kerohanian, para peserta didedahkan kepada pengalaman akademik serta kepimpinan yang komprehensif. Selain itu, pendedahan mengenai peluang pendidikan tinggi melalui sesi khas bersama UiTM turut menyumbang kepada aspirasi pelajar. Dapatan maklum balas peserta menunjukkan bahawa program ini berjaya dilaksanakan dengan lancar dan memberikan impak positif yang signifikan dalam membentuk jati diri serta potensi kepimpinan generasi muda.