Pertandingan meriah raya - Ahmad Tarmizi, Syaidatus Syahira; Yusop, Haslenda; Amin, Nafisah; Nordin, Nur Syahidah (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini mendokumentasikan inisiatif penglibatan pelajar melalui penganjuran pertandingan "Meriah Raya" yang dilaksanakan oleh Unit Korporat dan Media (COMU), Pusat Pengajian Sains Pengkomputeran dan Matematik (PSPMCJ), UiTM Cawangan Johor, Kampus Segamat. Pertandingan yang berlangsung selama sebulan ini merangkumi dua kategori utama, iaitu penghasilan video pendek raya dan reka bentuk logo baharu PSPM, yang disasarkan khusus kepada pelajar Diploma Sains Komputer dan Diploma Sains Matematik. Inisiatif ini bukan sahaja berfungsi sebagai platform untuk memupuk kreativiti dan inovasi digital dalam kalangan pelajar, tetapi juga sebagai mekanisme strategik dalam memperkukuh identiti korporat serta semangat kebersamaan warga kampus. Analisis penyertaan menunjukkan sambutan yang sangat menggalakkan, yang dibuktikan dengan pelbagai penyerahan kreatif serta perlanjutan tempoh pertandingan bagi memenuhi permintaan peserta. Kajian ini mengetengahkan kepentingan aktiviti kokurikulum berasaskan media sosial dalam menyokong pembangunan kemahiran insaniah pelajar serta memperkasakan jenama institusi dalam ekosistem pendidikan tinggi.