Aktiviti penjualan tote beg KPPIM UITMCJ - Nordin, Nur Syahidah; Yusop, Haslenda; Amin, Nafisah; Ahmad Tarmizi, Syaidatus Syahira (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini menganalisis inisiatif penjenamaan strategik yang dilaksanakan oleh Unit Korporat dan Media (COMU), Pusat Pengajian Sains Pengkomputeran dan Matematik (PSPMCJ), UiTM Cawangan Johor Kampus Segamat, dalam usaha memperkukuh identiti korporat di peringkat cawangan. Fokus utama kajian tertumpu kepada projek penjualan barangan cenderahati (merchandising) berupa tote bag yang bukan sahaja berfungsi sebagai instrumen pemasaran, malah menjadi medium untuk memupuk rasa kekitaan dalam kalangan warga kampus. Inisiatif ini mengetengahkan penglibatan aktif pelajar Sains Komputer dalam proses reka bentuk, sekali gus mencerminkan sinergi antara kreativiti pelajar dan pengurusan korporat institusi. Hasil pemerhatian terhadap projek yang berlangsung sepanjang Februari 2024 menunjukkan sambutan yang positif, membuktikan keberkesanan strategi pemasaran berasaskan produk dalam meningkatkan keterlihatan jenama (brand visibility) serta mempromosikan identiti baharu PSPMCJ secara meluas dalam ekosistem pendidikan tinggi.