Akal sihat dalam dunia tidak sihat - Abd Rahman, Siti Nur Husna; Mohd Zin, Nadiah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2026)
Kemajuan teknologi dan keterbukaan maklumat pada era moden ini telah mewujudkan paradoks di mana kecanggihan teknikal gagal mengimbangi kelestarian moral manusia yang kian pudar. Akal manusia kini sering tewas kepada tuntutan nafsu dan emosi, manakala media sosial, menurut kajian Van Bavel dan Packer (2024), mempercepatkan dinamika moral sehingga sesuatu yang salah mula dinormalisasikan atas nama kebebasan individu. Fenomena ini menyebabkan kebenaran menjadi relatif dan nilai kemanusiaan semakin terpinggir dalam arus ketagihan digital serta kepantasan dunia tanpa sempadan.