Antara kebebasan dan fitrah: pengukuhan agama dalam menangani fenomena - Zaim, Nabilah Huda (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2026)
Fenomena songsang yang merujuk kepada gaya hidup menyimpang daripada fitrah manusia kini semakin membimbangkan akibat pengaruh globalisasi, media sosial, dan kekaburan nilai agama. Statistik Kementerian Kesihatan Malaysia mendedahkan kesan nyata isu ini melalui peningkatan jangkitan HIV yang melebihi 50 peratus berpunca daripada hubungan homoseksual dan biseksual sejak 2018. Trend ini bukan sahaja mengancam jati diri generasi muda, malah berisiko menggugat kestabilan institusi kekeluargaan serta kesejahteraan masyarakat secara menyeluruh jika batasan moral terus diabaikan atas dasar kebebasan individu.