Pemerkasaan institusi kekeluargaan benteng penularan fenomena songsang - Sahizan, Uzairi Affendi; Jaafar, Mohamad Hasif (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2026)
Kemajuan teknologi dan keterbukaan global pada era moden bukan sahaja membawa pembangunan tamadun, malah mencetuskan permasalahan moral yang rumit seperti fenomena songsang yang bertentangan dengan fitrah manusia dan prinsip agama. Sebagai penyelesaian, Islam menawarkan panduan hidup yang syumul bagi mengimbangi aspek jasmani dan rohani, di mana pemerkasaan institusi kekeluargaan dikenal pasti sebagai benteng utama dalam membentuk akhlak serta mengekang penularan gejala negatif tersebut dalam masyarakat.