Idea inovasi pengajaran dan pembelajaran di persada antarabangsa - Ahmad, Shamsatun Nahar; Mat Noor, Nur Azlina; Zainuddin, Noor Azrin; Abd Jalal, Muhammad Zulqarnain Hakim; Badyalina, Basri (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini membincangkan penganjuran Program Idea Inovasi Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) di Persada Antarabangsa yang dilaksanakan oleh Pusat Pengajian Sains Pengkomputeran dan Sains Matematik (PSPM), UiTM Cawangan Johor. Program ini dirangka sebagai respons kepada keperluan kritikal inovasi dalam ekosistem pendidikan tinggi, di mana elemen inovasi kini menjadi kriteria utama dalam penilaian pembangunan profesional dan kenaikan pangkat akademik. Melalui kolaborasi strategik antara Unit Pembangunan Akademik dan Professional Pensyarah (APDU) serta Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Segamat, inisiatif ini berjaya meluaskan impaknya melangkaui sempadan universiti dengan melibatkan penyertaan daripada warga pendidik sekolah. Dapatan daripada pelaksanaan program ini menunjukkan bahawa sinergi antara institusi pendidikan tinggi dan agensi pendidikan setempat adalah pemangkin utama dalam memartabatkan budaya inovasi PdP ke peringkat antarabangsa serta memperkasakan kompetensi pedagogi para pendidik.