Bengkel Perancangan Strategik PSPM KPPIM UiTM JOHOR - Zamani, Nur Diana; Abd Rahman, Mazlyda; Jaafar, Nur Huda; Wan Mohd, Wan Nor Hafidzah; Mohd Shafee, CT Munnirah Niesha; Mohd Rick, Abdul Malik (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini menceritakan pelaksanaan Bengkel Perancangan Strategik yang dianjurkan oleh Faculty Empowerment and Transformation Unit (FETU) di bawah Kolej Pengajian Pengkomputeran, Informatika dan Matematik (KPPIM), UiTM Cawangan Johor. Bengkel yang berlangsung pada 4 hingga 5 Mac 2024 ini bertujuan untuk menyelaraskan hala tuju jabatan dengan aspirasi universiti melalui pengoptimuman sumber dan penyelarasan program kerja bagi mengelakkan pertindihan fungsi. Dengan penglibatan seramai 42 orang pensyarah, bengkel ini memfokuskan kepada pencapaian Petunjuk Prestasi Utama (KPI) dan Performance Indicator (PI) universiti melalui sinergi kolaboratif. Hasil bengkel ini menekankan kepentingan tadbir urus strategik dalam memastikan kelestarian akademik dan kecekapan operasi di peringkat kolej pengajian, sekali gus berfungsi sebagai model pengurusan organisasi yang dinamik.