Semarak aidilfitri @ KPPIM PSPM 2024: erat silaturahim - Wan Mohd, Wan Nor Hafidzah; Jaafar, Nur Huda; Abd Rahman, Mazlyda; Zamani, Nur Diana; Mohd Rick, Abd Malik; Mohd Shafee, CT Munnirah Niesha (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini mendokumentasikan pelaksanaan Program Semarak Aidilfitri @ KPPIM PSPM yang dianjurkan oleh Faculty Empowerment & Transformation Unit (FETU) pada 27 April 2024. Program tahunan ini berfungsi sebagai platform strategik untuk memperkukuh ukhuwah dan semangat kebersamaan dalam kalangan warga Pengajian Sains Pengkomputeran dan Matematik (PSPM) di Universiti Teknologi MARA. Melalui pendekatan jamuan secara potluck, program ini bukan sekadar meraikan tradisi perayaan, malah berperanan sebagai instrumen pengukuhan hubungan kekeluargaan dan harmoni di peringkat fakulti. Analisis terhadap penganjuran ini menunjukkan bahawa aktiviti sosial yang berteraskan penglibatan komuniti secara kolektif mampu meningkatkan kualiti hubungan interpersonal dan kesejahteraan emosi kakitangan akademik, sekali gus menyokong ekosistem kerja yang positif dan dinamik.