Program Digital-Math Discovery Day - Mohd Shafee, CT Munnirah Niesha; Jaafar, Nur Huda; Abd Rahman, Mazlyda; Wan Mohd, Wan Nor Hafidzah; Zamani, Nur Diana; Mohd Rick, Abd Malik (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini mendokumentasikan pelaksanaan dan impak program "Digital-Math Discovery Day", sebuah inisiatif pembangunan kemahiran digital yang dianjurkan oleh Unit Pemerkasaan dan Transformasi Fakulti (UPTF), Pengajian Sains Pengkomputeran dan Matematik (PSPM) di UiTM Cawangan Johor Kampus Segamat. Program yang berlangsung dari 27 hingga 29 Mei 2024 ini menyasarkan pelajar sekolah berumur 7 hingga 13 tahun dengan objektif utama untuk memupuk minat dalam bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Matematik (STEM). Melalui penganjuran tiga bengkel intensif yang memfokuskan kepada aplikasi Microsoft PowerPoint, Microsoft Word, dan Canva, program ini bukan sahaja berjaya menarik penyertaan seramai 153 orang peserta daripada komuniti dalaman dan luaran UiTM, malah berfungsi sebagai platform strategik untuk menjana pendapatan universiti serta mempromosikan kepakaran akademik pensyarah KPPIM. Kejayaan program rintis ini membuktikan keberkesanan pemindahan ilmu digital dalam melestarikan pendidikan STEM di peringkat akar umbi.