Kompetensi guru pendidikan khas terhadap murid bermasalah pembelajaran: kajian literatur - Omar, Siti Rubiyani; Abdul Wahab, Noradilah; Othman, Mohd Shahril Othman; Yusof, Abdullah; Arifin, Raihan (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2018)
Kompetensi guru merupakan keperluan dalam dunia pendidikan dan akan sentiasa berkembang dari masa ke semasa sesuai dengan peredaran zaman dan perubahan ‘iklim’ persekitaran. Kompetensi guru adalah mempunyai kecekapan yang tinggi dari segi pengetahuan, kemahiran dan juga sikap. Guru yang berkompetensi dapat meningkatkan kemenjadian murid khususnya murid pendidikan khas. Guru yang tidak berkompetensi tidak mampu menghasilkan proses mengajaran dan pembelajaran yang berkesan. Kajian ini bertujuan untuk mengetahui kompetensi guru pendidikan khas terhadap murid bermasalah pembelajaran. Kajian ini merupakan kajian literatur yang berfokuskan kepada kajiankajian dan pengamatan terhadap kajian lepas. Implikasi dapatan ini diharap dapat mengetahui kepentingan guru yang berkompetensi terhadap murid pendidikan khas bermasalah pembelajaran. Dengan memberi intervensi yang bersesuaian dapat membantu meningkatkan daya tumpuan mereka semasa proses pengajaran dan pembelajaran.