Isu keselamatan Sistem Pendaftaran Tanah Berkomputer (SPTB) di Malaysia: satu tinjauan - Harun, Noraida; Hamid, Noor ‘Ashikin; Salleh, Kamaliah; Bidin, Asiah; Hassim, Jady @ Zaidi (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2018)
Menurut Jadual Keempat Belas (seksyen 5A) Kanun Tanah Negara 1965 (KTN), dalam sistem Pendaftaran Berkomputer (SPTB), tanah yang terletak di bawah hak milik Pejabat Pendaftar atau Pejabat Tanah disediakan dalam dua bentuk iaitu dokumen hak milik daftaran komputer (DHDK) yang disimpan di pejabat tanah manakala dokumen hak milik keluaran komputer (DHKK) diberikan kepada tuan punya tanah di mana tuan punya tanah boleh pada bila-bila masa memohon untuk menukarkan dokumen hak milik keluaran kepada dokumen hak milik keluaran cetakan komputer dengan menyerahkan dokumen hak milik keluaran yang asal kepada pejabat pendaftaran tanah. Tetapi menurut peraturan 8 (5) Jadual Keempat Belas KTN. Pendaftar mempunyai budi bicara boleh menukarkan dokumen hak milik keluaran tanpa permohonan tuan punya tanah. Dengan dokumen hak milik ini, tuan punya tanah akan mendapat hak milik tidak boleh disangkal dan berhak untuk memecah lot sempadan tanah, menyatukan tanah dan memecah bahagi bangunan serta membuat pindah milik, gadaian dan pajakan di atas tanah tersebut. Berdasarkan metode analisis kes-kes yang telah diputuskan oleh Mahkamah mengenai pencurian maklumat dalam SPTB digunakan dalam kajian ini untuk melihat keselamatan sistem pendaftaran berkomputer dalam menjaga hak milik tuan punya tanah. Hasil kajian membuktikan berlakunya pencurian dan ketidaktetapan maklumat terhadap urus niaga yang dilakukan dalam SPTB di pejabat tanah. Penulisan ini juga turut membincangkan cara – cara penyelesaian penipuan pencurian maklumat menurut Islam demi menjaga keselamatan hak milik pihak-pihak berkepentingan.