Hadis itu indah, jika difahami dengan betul - Mohd Senin, Mohd Shukri; Muhamad Don, Mohd Ali; Rosli, Mohd Rilizam (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2025)
Dalam kehidupan seharian, kita sering mendengar hadis Nabi Muhammad SAW disebut di dalam ceramah, kuliah agama, malah di media sosial. Ada hadis yang dikongsi bersama keluarga di meja makan, ada juga hadis yang tular di WhatsApp atau Facebook. Namun, tidak semua yang disebut sebagai "hadis" itu benar-benar sahih daripada Rasulullah SAW. Di sinilah terserlah keindahan dan keunikan ilmu hadis iaitu apabila kita faham dan selidiki, barulah kita nampak betapa berharganya setiap butir sabda Baginda SAW.