Doa keburukan ke atas orang yang zalim - Razaly, Mohamad Zaki; Mearaj, Mahasin; Abdul Rashid, Khadijah Amira (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2025)
Doa merupakan satu ibadah yang dituntut oleh Allah SWT ke atas setiap hambaNya. Allah SWT suka kepada hambaNya yang merintih dan memohon kepadaNya dengan ikhlas dan merendah diri. Doa asalnya adalah untuk tujuan yang baik. Nabi SAW bersabda: "Tidaklah seorang Muslim apabila dia berdoa dengan apa-apa doa dalam keadaan dia tidak berdoa untuk mendapatkan perkara dosa dan tidak memutuskan silaturrahim melainkan Allah akan memberinya pada salah satu dari tiga keadaan. Sama ada akan disegerakan permintaan tersebut atau disimpan doa tersebut pada hari akhirat ataupun dipalingkan orang yang berdoa daripada keburukan. Para Sahabat berkata: Jadi kami perlu perbanyakkan doa. Baginda bersabda: Apa yang ada di sisi Allah itu lebih banyak" (Riwayat al-Bukhari).