Biodata Imam Asy-Syafi'i - Mustaffa, Mohd Zainodin; Mohd Daud, Nurfarhana (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2025)
Imam asy-Syafi'i rahimahullah atau nama sebenar beliau, Muhammad bin Idris Asy-Syafi'i merupakan mujaddid (pembaharu) pada abad ke-2 Hijrah. Beliau telah diiktiraf sebagai mujaddid agama Islam bagi kurun yang kedua kerana telah menghimpunkan di antara dua manhaj, iaitu manhaj Ahlu Ra'yi yang diasaskan oleh Imam Abu Hanifah dan manhaj Ahlu al-Hadith yang diamalkan oleh Imam Malik bin Anas. Beliau dilahirkan di bandar Gaza, Palestin pada tahun 105 Hijrah pada zaman pemerintahan kerajaan Abbasiyah. Nasab beliau bertemu dengan nasab Rasulullah SAW pada moyang mereka berdua iaitu Abdul Manaf.