Cabaran transformasi digital dalam kalangan usahawan kecil: satu tinjauan awal - Zainal, Nor Fadzilah; Muhsain, Siti Nur Fathini; Harun, Nor Hidayah; Umar, Azli; Ishak, Aniza@Marzita (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2024)
Era digital yang semakin maju kini telah membuatkan perubahan gaya hidup masyarakat menjadi lebih efektif dan efisien dalam menguruskan kehidupan seharian seperti urusan jual beli. Namun, masih terdapat usahawan yang kurang cakna dalam mempraktiskan transformasi digital ini untuk mengembangkan perniagaan ke peringkat global terutamanya bagi usahawan kecil. Sehubungan dengan itu, satu tinjuan awal telah dilaksanakan terhadap 30 orang usahawan kecil yang hadir ke bengkel Usahawan Kecil, Impak Besar: Kuasa Pemasaran Digital di Pusat Sebaran Maklumat Nasional (NADI) Bertam, Pulau Pinang Tujuan utama kajian adalah untuk memahami cabaran dan keperluan peserta dalam memanfaatkan teknologi digital untuk pertumbuhan perniagaan. Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan kuantitatif dengan menggunakan soal selidik. Dapatan kajian mendedahkan, cabaran utama adalah kekurangan literasi komputer dalam kalangan peserta yang mana ramai di antara mereka kurang mahir dalam menggunakan teknologi digital asas yang diperlukan untuk aktiviti pemasaran yang berkesan. Begitu juga dengan kurangnya pengetahuan mengenai konsep dan alat pemasaran digital seperti pengoptimuman enjin carian (SEO) dan pemasaran media sosial turut menyukarkan usahawan kecil untuk memaksimumkan potensi perniagaan mereka di platform digital. Selain itu, akses internet yang terhad serta turut menghalang usahawan ini daripada mengambil kesempatan penuh terhadap strategi pemasaran dalam talian. Oleh itu, hasil kajian ini dapat membantu memberikan gambaran awal kepada pihak tertentu untuk merangka langkah intervensi yang lebih tepat bagi membantu usahawan kecil. Pemahaman yang lebih mendalam tentang cabaran dan keperluan usahawan kecil dapat memastikan kejayaan dan kelestarian perniagaan mereka dalam ekonomi digital yang semakin berkembang ini. Tambahan lagi, dengan memperkasakan usahawan kecil dengan kemahiran dan pengetahuan yang relevan, mereka dapat menggunakan teknologi digital secara efektif dan berkeyakinan.