Pelaburan pemandangan malam kemerdekaan: hotel sekitar KLCC - Zainal Abidin, Rabiatul Alawiyah; Basri, Basaruddin Shah; Rahim, Kamal Fahrulrazy; Abdul Rahman, Norhadaliza (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2025)
Pelaburan merupakan suatu usaha mengembangkan modal melalui penempatan aset dengan harapan memperoleh pulangan atau keuntungan pada masa hadapan Industri perhotelan merupakan antara sektor perniagaan yang mampu memberikan keuntungan berlipat kali ganda , terutamanya pada tarikh dan musim tertentu. Secara umum, hotel menerima tetamu setiap hari sama ada atas urusan kerja mahupun peribadi. Harga bilik pula sentiasa berubah mengikut lokasi, tahap permintaan, tarikh serta kemudahan yang disediakan. Faktor reputasi hotel dan keadaan sosioekonomi turut mempengaruhi kadar harga tersebut. Tulisan ini memberi tumpuan kepada malam sambutan kemerdekaan di Kuala Lumpur, khususnya di dua buah hotel yang terletak berhampiran Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur Convention Center (KLCC). Sebagai perbandingan, hotel pertama menawarkan harga bilik bermula dari RM1,000 untuk penginapan dua orang dewasa bersama sarapan. Bilik tersebut memberikan pemandangan jelas menara ikonik KLCC, namun panorama bunga api hanya kelihatan dari sudut terhad.