Pemasangan sistem solar di sekolah orang asli kampung bongor, tasik banding gerik bagi melaksanakan tanggungjawab sosial korporat Universiti (USR) berimpak - Leman, Alif Syazani; Zulkernain, Muhammad Zahir; Samsul Rijal, Nurhidayah; Abd Rased, An Nisha Nur Welliana; Ramlan, Muhammad Ruzaini; Mohd Hashim, Mohamad Haszirul; Abdul Ghani, Nurul Izza; Abdul Aziz, Mohammad Miqdad; Anuwar, Fahteem Hamamy; Che Ahmad, Suhairi Rizuan; Dandu, Mohd Akram; Salleh, Najiyah; et al. (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2024)
Tangungjawab Sosial Korporat Universiti (USR) adalah satu kewajipan pengurusan sesebuah universiti untuk membuat keputusan dan mengambil tindakan yang akan membantu dalam kebajikan dan kebaikan kepada masyarakat dan juga universiti. USR juga merupakan komitmen bagi mempertingkatkan kesejahteraan komuniti luar bandar serta meningkatkan imej universiti. Sehubungan dengan itu, menyedari kepentingan perkara ini, Universiti Kuala Lumpur British Malaysia Institute (UniKL BMI) bersama Universiti Teknologi MARA (UiTM) dengan Kerjasama Malaysian Relief Agency (MRA) Cawangan Perak telah mengambil inisiatif menjalankan pemasangan sistem solar di Sekolah Kampung orang asli Bongor Tasik Banding Gerik Perak. Objektif pemasangan sisitem ini adalah untuk memberi keselesaaan kepada pengguna orang asli untuk aktiviti pembelajaran dan juga aktiviti sosial yang boleh dilaksanakan di kawasan sekolah. Temubual bersama penduduk orang asli dan pegawai NGO USR pemasangan solar sekolah Kampung Bongor sangat berpuas hati dengan pemasangan ini. Keperluan sekolah yang kondusif dapat mengelakkan ketidakhadiran anak-anak orang asli ke sekolah. Ini juga menyebabkan keciciran pelajaran akademik antara mereka. Akhir sekali program USR ini dapat memberi pendedahan kepada pelajar universiti untuk mempratikkan ilmu yang dipelajari ke situasi sebenar.