Meningkatkan kemahiran penilaian kecacatan bangunan bagi pelajar ukur bangunan melalui tanggungjawab sosial Universiti (USR) di Surau Tinggi Slim River - Zulkernain, Muhammad Zahir; Samsul Rijal, Nurhidayah; Abd Rased, An Nisha Nur Welliana; Ramlan, Muhammad Ruzaini; Mohd Hashim, Mohamad Haszirul; Abd Ghani, Nurul Izza; Mohd Nawi, Nor Atikah; Ramli, Zuryani; Baharudin, Nurul Fadzila (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2024)
Universiti Teknologi MARA (UiTM) khususnya Jabatan Ukur Bangunan Perak adalah berperanan melahirkan pelajar yang profesional dalam penyelenggaraan bangunan. Di UiTM, asas pembelajaran dan pengajaran berdasarkan persekitaran penyelidikan dan keadaan pembelajaran yang kondusif. Ini perlu ditangani secara komprehensif kerana proses pembelajaran pada masa kini lebih kompleksiti dan mencabar. Tanggungjawab Ukur Bangunan adalah menjalankan pemeriksaan bangunan yang dianggap merbahaya sebagai gangguan dalam menguruskan tindakan untuk pembaikan disamping memberi pandangan pakar. Oleh yang demikian, setiap subjek pengajian, pelajar perlu diberi masalah sebenar industri yang bukan sahaja menguji kefahaman dan kemahiran teknikal, malah mendorong kreativiti dalam membuat perancangan yang dapat memberi impak positif pada masyarakat. Melalui tanggungjawab Sosial Universiti (USR) dapat menyediakan objektif seperti memberi pendedahkan industri kepada pelajar penilaian kecacatan berkaitan dengan program yang diambil dalam kod subjek yang telah di pelajari di universiti disamping memberi promosi kos dan tanggungjawab juruukur bangunan kepada masyarakat setempat. Justeru itu persediaan kemahiran pelajar yang baik harus dimulakan diperingkat universiti agar pelajar faham yang diperlukan oleh pihak industri.