Elemen fiqh budaya dalam menjalankan CSR program destini iqra’ masyarakat Orang Asli Semai, Kampung Ayer Denak, Batu Gajah, Perak - Yusof@Salleh, Muhammad Yusri; Hassan, Paiz; Zainal Abidin, Mohd Zahirwan Halim; Abd Razak, Muhd Imran; Ramli, Mohd Anuar; Shahrom, Muhammad Syazwan Faiz (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk meneroka elemen fiqh budaya dalam melaksanakan tanggungjawab sosial korporat (CSR) di kampung Orang Asli melalui Program Destini Iqra’ bagi masyarakat Orang Asli Semai di Kampung Ayer Denak, Batu Gajah, Perak. Fiqh budaya merujuk kepada integrasi prinsip-prinsip hukum Islam dengan konteks budaya tempatan untuk memastikan relevansi dan penerimaan dalam masyarakat berbilang budaya. Dalam konteks ini, kajian menumpukan kepada bagaimana pendekatan fiqh budaya dapat mempengaruhi dan memperkaya pelaksanaan CSR, khususnya dalam komuniti Orang Asli yang mempunyai adat dan tradisi tersendiri. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan mengumpul data melalui temubual semi-struktur, pemerhatian lapangan, dan analisis dokumen yang berkaitan. Hasil kajian menunjukkan bahawa penggabungan elemen fiqh budaya dalam program CSR tidak hanya meningkatkan penerimaan masyarakat tetapi juga memperkukuhkan hubungan antara pihak korporat dan komuniti tempatan. Kajian ini menyimpulkan bahawa pendekatan fiqh budaya adalah penting dalam merancang dan melaksanakan program CSR yang berkesan dan berkesinambungan dalam kalangan komuniti Orang Asli.