Pemilikan harta dalam konteks perancangan kewangan islam - Nasrul, Ferri; Omar, Nazihah (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2025)
Islam mengiktiraf pemilikan harta sebagai satu keperluan hidup yang sah dan bahkan menggalakkannya, selagi ia diperoleh serta diuruskan mengikut garis panduan syariah. Pemilikan harta bukan sekadar hak individu, tetapi juga amanah yang perlu dimanfaatkan untuk kesejahteraan diri, keluarga, dan masyarakat. Menurut perspektif Islam, harta dilihat sebagai instrumen ibadah yang boleh membawa keberkatan jika diurus dengan betul. Justeru, prinsip-prinsip pemilikan harta yang digariskan oleh syariah mempunyai kaitan rapat dengan konsep perancangan kewangan Islam, yang menekankan pengurusan sumber secara beretika dan beramanah.