Generasi Z dalam konteks dunia moden - Sipon, Zuraidah; Majid, Muhammad; Sahari, Norshahniza (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2025)
Generasi Z (Gen Z), yang umumnya lahir antara tahun 1997 dan 2012, merupakan generasi pertama yang dibesarkan dalam persekitaran digital sepenuhnya, menjadikan mereka benarbenar digital natives kerana sejak kecil terdedah kepada teknologi, internet, dan media sosial (Prensky, 2001). Individu dalam kumpulan ini kini berada dalam peringkat remaja atau dewasa muda dan memainkan peranan penting dalam kehidupan pendidikan, ekonomi, dan sosial. Perbincangan ini bertujuan membedah ciri-ciri utama, kekuatan dan kelemahan mereka.