Dunia pekerja bebas - Shaik Alaudeen, Muharratul Sharifah; Mohamed Noah, Roha (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2025)
Terdapat lebih 1.2 juta rakyat Malaysia terlibat dalam pekerjaan gig secara aktif sama ada sebagai pemandu e-hailing, penunggang penghantaran makanan atau bekerja dalam platform perkhidmatan bebas. Pekerja bebas terutamanya dalam bidang digital merupakan satu profesion yang diceburi oleh ramai orang. Lazimnya pekerja ini akan berdaftar dengan platform perkhidmatan bebas seperti Freelancer, Upwork dan lain-lain. Pekerja digital akan membida tugasan yang diiklankan oleh klien di platform perkhidmatan bebas. Mereka perlu menyiapkan tugasan dalam masa yang ditetapkan. Selesai tugasan, pekerja tersebut akandibayar bayaran dalam akaun perkhidmatan bebas yang berdaftar. Kebiasaannyapekerja digital akan memindahkan wang ke akaun bank atau pun akaun PayPal sekiranya tugasan tersebut dilaksanakan pada platform perkhidmatan bebas antarabangsa.