Kesan beban kerja yang ekstrem ke atas produktiviti, kewangan serta institusi kekeluargaan - Basri, Basaruddin Shah; Zainal Abidin, Rabiatul Alawiyah; Elias, Suhaidi; Rahim, Kamal Fahrulrazy (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2025)
Masyarakat masa kini rata-rata sudah jarang atau mengabaikan masa untuk beriadah atau berekreasi. Bukan kerana disebabkan oleh malas, kepenatan, lelah yang melampau atau tidak berminat, tetapi oleh kerana desakan dan tuntutan gaya hidup masa kini yang telah mengalih tumpuan kepada mencari sumber pendapatan tambahan, justeru membuatkan masyarakat semakin menjauhkan diri daripada kegiatan yang menyihatkan. Perubahan iklim sosial dan ekonomi dunia yang semakin mencabar mendorong kerja yang menguras tenaga dan minda di tempat kerja lebih menekankan kepada bekerja lebih masa atau tenaga supaya kewujudan individu di tempat kerja akan disedar.