Peranan dan sumbangan Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) dalam pembangunan sosioekonomi masyarakat luar bandar Bachok, Kelantan - Jusoh, Mohd Rusdin; Yusuff, Nur Azuki (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2018)
Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) sebagai agensi pembangun sosioekonomi masyarakat semenjak 1961 perlu diketengahkan impaknya kepada masyarakat setempat. Justeru kertas ini berusaha merakamkan peranan dan sumbangannya melibatkan status sosioekonomi masyarakat luar bandar di Bachok, Kelantan yang terlibat dalam program dan aktiviti KEMAS termasuklah isu penerimaannya. Penulis menggunakan kaedah soal selidik dan temubual masyarakat Bachok yang terlibat dengan aktiviti KEMAS dan yang tidak terlibat sebagai penanda aras. Berdasarkan dapatan, KEMAS memang berperanan dalam pembangunan masyarakat luar bandar terutamanya aspek pendidikan tidak formal. Namun kefungsian KEMAS dalam usaha-usaha tersebut kini kurang jelas. Kajian mendapati usaha penjajaran semula aktiviti-aktiviti yang dilaksanakan oleh KEMAS di kawasan luar bandar perlu dilakukan. Ia perlu berasaskan idea pelaksanaan pembangunan komuniti berlandaskan pendekatan bawah-atas (bottom-up approach) dengan mengfokuskan penglibatan masyarakat dalam aktiviti membuat keputusan, pelaksanaan, berkongsi manfaat dan penilaian aktivitinya.