Mengapa buli masih berlaku? - Mohamad Ali, Noor Azillah; Ab Wahab, Shahrul Amri; Junos, Sutina (Universiti Teknologi MARA Cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau, 2025)
Buli merupakan isu sosial berpanjangan yang berlaku di sekolah, tempat kerja dan ruang maya walaupun pelbagai usaha pencegahan telah dilakukan. Antara punca utama ialah faktor psikologi seperti keyakinan diri yang rendah dan rasa tidak selamat, menyebabkan pembuli menggunakan buli untuk menutup kelemahan diri. Selain itu, keinginan untuk berasa berkuasa dan dominan mendorong mereka menakutkan mangsa agar kelihatan kuat dan dihormati.