Beli emas online: trend baru, klik-klik terus jadi pelaburan! - Kamarulzaman, Masrul Hayati; Zainal Abidin, Nurain Farahana; Ali, Asiah; Idris, Asma’ Rashidah; Zoolkefli, Zuliana; Sahrim, Azila; Zulkifli, Ahmad Farouk (Universiti Teknologi MARA Cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau, 2025)
Pembelian emas kini lebih mudah dengan platform digital seperti Shopee, TikTok Shop dan Public Gold Mall, membolehkan generasi muda memiliki emas tanpa perlu ke kedai fizikal. Kemudahan, ketelusan harga pasaran masa nyata, pelbagai pilihan produk dari jongkong kecil hingga alatan kemas, serta promosi dan ganjaran e-dagang menjadikan emas online semakin popular. Bank seperti Maybank dan CIMB Bank turut menawarkan platform digital untuk pembelian emas, termasuk emas digital dengan nilai serendah RM10, sambil pasaran Buy Now Pay Later (BNPL) menyokong trend ini.