Kita dan ibadah haji: teruja atau sebaliknya - Md Kamdari, Nor’ Azurah; Mohd Sharip, Sharfizie; Othman, Farrah; Abdul Karim, Yaasmin Farzana (Universiti Teknologi MARA Cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau, 2025)
Perasaan teruja untuk menunaikan haji menunjukkan bahawa seseorang telah mendapat panggilan hati untuk mendekatkan diri kepada Allah dan menyahut rukun Islam kelima. Ibadah haji bukan sekadar perjalanan fizikal, tetapi merupakan pengalaman transformasi spiritual yang mendalam, peluang untuk penyucian diri serta memohon keampunan dosa. Pengalaman jemaah haji juga sering menjadi inspirasi kepada orang lain untuk menanam niat yang sama, walaupun sesetengah individu masih menghadapi halangan seperti emosi, kewangan, kesihatan atau kurang kefahaman tentang ibadah tersebut.