Gamifikasi dalam pendidikan: lebih seronok dan menarik - Mohd Ramsi, Mohd Faizal; Idris, Sufy Rabea Adawiya; Nordin, Siti Khairiyah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau, 2025)
Pelajar sering hilang fokus atau mengantuk semasa belajar apabila kelas terlalu pasif, kurang interaksi atau topik tidak sesuai dengan tahap mereka. Oleh itu, dunia pendidikan kini menggabungkan teknologi dan kaedah inovatif seperti gamifikasi untuk meningkatkan penglibatan pelajar. Gamifikasi menggunakan elemen permainan seperti markah, lencana, tahap dan cabaran dalam proses pembelajaran bagi menjadikan kelas lebih interaktif, menarik dan menyeronokkan tanpa perlu benar-benar bermain permainan video.