Celik kewangan: jom melabur dalam saham IPO - Mat, Mustafa Kamal; Saflina Azis, Saflina (Universiti Teknologi MARA Cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau, 2025)
Pelaksanaan penstrukturan tarif elektrik dan subsidi petrol secara bersasar dijangka mengukuhkan ekonomi Malaysia menjelang suku keempat 2025 dengan meningkatkan keyakinan pelabur dan merangsang aktiviti pasaran modal. Bursa Malaysia Berhad turut menjangkakan sekitar 60 penyenaraian awam permulaan (IPO) dengan nilai permodalan pasaran RM40.2 bilion, dan sehingga September 2025 sebanyak 39 IPO telah disenaraikan di Pasaran Utama, ACE dan LEAP. IPO membolehkan syarikat menawarkan saham kepada orang awam bagi mendapatkan modal untuk mengembangkan perniagaan sambil memberi peluang pelaburan kepada masyarakat.