Bumi Syam – perkara asas yang masih ramai tidak tahu - Ab Wahab, Shahrul Amri; Mohamad Ali, Noor Azillah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau, 2025)
Genap dua tahun sejak 7 Oktober 2025, konflik dan serangan terhadap Gaza terus membawa penderitaan kepada rakyat Palestin serta memberi kesan kepada beberapa negara di Timur Tengah. Namun begitu, ramai masih kurang memahami perkara asas tentang Palestin dan wilayah Syam. Palestin mempunyai dua wilayah utama yang dijajah iaitu Semenanjung Gaza yang kecil dan Tebing Barat yang lebih luas serta menempatkan Baitulmaqdis dan Masjid Al-Aqsa. Kedua-dua wilayah ini terpisah kira-kira 100 km. Selain itu, politik Palestin juga dikuasai oleh dua entiti berbeza iaitu Hamas yang memerintah Gaza dan PLO yang memerintah Tebing Barat serta mewakili Palestin di peringkat antarabangsa