Pandemik COVID-19 - UiTM, Pusat Asasi (Centre of Foundation Studies, 2020)
Pandemik COVID-19 telah disahkan merebak di Malaysia pada 25 Januari 2020. Berikutan peningkatan kes pada Mac 2020, Kerajaan Malaysia telah mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac sehingga 12 Mei 2020 untuk mengekang pertambahan kes positif dalam negara. Sehubungan dengan itu, pelajar Pusat Asasi tidak dibenarkan balik dan perlu menetap di kolej sehingga PKP tamat.