Allah tidak akan uji lebih daripada kemampuan - Mohamad Ali, Noor Azillah; Junos, Sutina; Ab Wahab, Shahrul Amri (Universiti Teknologi MARA Cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau, 2025)
Dalam kehidupan, setiap insan pasti diuji dengan pelbagai cabaran, sama ada ringan atau berat. Namun sebagai Muslim, kita perlu yakin bahawa setiap ujian yang diberikan oleh Allah SWT adalah sesuai dengan kemampuan hamba-Nya, sebagaimana firman-Nya dalam Surah Al-Baqarah ayat 286 bahawa Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ujian yang datang bukanlah sia-sia, sebaliknya mengandungi hikmah dan merupakan ketetapan terbaik daripada Allah yang lebih mengetahui tentang diri kita. Walaupun manusia kadangkala merasa lemah dan bersedih, kita perlu bangkit dengan keimanan dan percaya bahawa setiap perjalanan hidup telah diatur dengan sebaik-baiknya oleh Allah.