Transformasi agropelancongan: daya tarikan baharu ekonomi tempatan di Perlis - Musa, Marlia (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Agropelancongan berkembang sebagai sektor berimpak tinggi dalam menjana ekonomi luar bandar dengan menggabungkan pertanian dan pelancongan untuk menawarkan pengalaman unik kepada pelawat serta meningkatkan pendapatan petani, usahawan tani, dan komuniti setempat. Aktiviti ini meliputi tanaman, ternakan, perikanan, dan industri asas tani, sambil mendidik pengunjung dan menyediakan peluang riadah. Usaha komuniti luar bandar dalam mengusahakan pusat agropelancongan kini dilihat sebagai transformasi positif yang menyokong pembangunan ekonomi dan sosial kawasan tersebut.