SAMUDERAMAPS: pemetaan pintar kualiti air marin dengan GIS pacu ekonomi biru negara - Kamaruddin, Sharir Aizat; Abd. Aziz, Khairul Naim; Tajam, Jamil; Ahmad, Aziani; Zainol, Zamzila Erdawati; Ramli, Rohayu; Nazri, Rosnani; Idris, Nor Shafikah; Roslani, Muhammad Akmal; Ahmad Nasir, Nor Atikah Husna (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Dalam era persaingan global, maklumat yang tepat dan terkini amat penting bagi pembangunan negara, termasuk dalam pengurusan sumber marin. Melalui penggunaan Sistem Maklumat Geografi (GIS), pemetaan kualiti air marin dapat dilakukan dengan lebih berkesan untuk menyokong pelbagai sektor seperti perikanan, pelancongan, pelaburan, dan keselamatan makanan. Inisiatif seperti SamuderaMaps membantu memantau serta melindungi ekosistem marin, di samping menyokong usaha mencapai Matlamat Pembangunan Mapan (SDG 14) yang menekankan pemeliharaan kehidupan di bawah air.