Pendigitalan pertanian: keberkesanan dron dalam meningkatkan produktiviti padi dan ekonomi pesawah - Zainol, Zamzila Erdawati; Tajam, Jamil; Kamaruddin, Sharir Aizat; Ahmad, Aziani; Abd. Aziz, Khairul Naim; Mohd Fauzi, Shukor Sanim (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Pertanian merupakan sektor ekonomi penting di negeri Perlis walaupun negeri ini merupakan yang terkecil di Malaysia. Dengan kawasan tanah yang rata dan subur, Perlis sesuai untuk pelbagai aktiviti pertanian seperti penanaman getah, sayur-sayuran, harumanis, penternakan ruminan, dan terutamanya penanaman padi. Penanaman padi menjadi aktiviti pertanian paling dominan kerana faktor kesuburan tanah serta sistem pengairan yang baik seperti Empangan Timah Tasoh di Kangar, sehingga hampir 80% kawasan perkampungan terlibat dalam aktiviti ini.