Pemasaran digital dan ekonomi kreatif: peranan media sosial, pempengaruh, dan kandungan kreatif - Tajuddin, Norulhuda; Hashim, Ina Murni; Ali, Roslina (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Dalam era digital yang pesat, pemasaran tradisional semakin digantikan oleh pemasaran digital yang menggunakan peranti elektronik dan internet untuk mempromosikan produk, perkhidmatan, atau jenama. Pemasaran digital melibatkan pelbagai saluran seperti media sosial, e-mel, laman web, enjin carian, dan iklan dalam talian bagi menjangkau serta berinteraksi dengan pelanggan dengan lebih berkesan. Perkembangan teknologi dan penggunaan media sosial yang meluas juga telah menyokong pertumbuhan ekonomi kreatif, di mana kandungan kreatif menjadi medium penting untuk komunikasi dan promosi kepada masyarakat.