OKU dan inovasi sosial: naratif ekonomi dari Malaysia dan United Kingdom - Mohamad Zahari, Nur Azlina (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Orang kurang upaya (OKU) sering tercicir daripada arus perdana dalam aspek ekonomi dan sosial walaupun mereka mempunyai potensi besar untuk menyumbang kepada pembangunan negara jika diberi sokongan yang sesuai. Melalui pendekatan inovasi sosial, pelbagai idea dan inisiatif boleh dilaksanakan bagi membantu OKU mengatasi halangan serta meningkatkan penyertaan mereka dalam pendidikan, pekerjaan, dan penggunaan teknologi. Negara seperti United Kingdom telah melaksanakan pelbagai program inklusif untuk menyokong golongan ini, manakala Malaysia juga sedang bergerak ke arah yang sama walaupun masih berdepan beberapa cabaran dalam memastikan kesejahteraan dan peluang yang lebih setara kepada OKU.