Sukan Asasi Malaysia (S.A.M) 16- 19 Januari 2020 - UiTM, Pusat Asasi (Centre of Foundation Studies, 2020)
Pusat Asasi UiTM berjaya muncul Juara Keseluruhan Sukan Asasi Malaysia (SAM) 2020 yang telah berlangsung di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) sebagai tuan rumah bagi edisi ketiga kejohanan pada tahun ini. 13 buah Universiti Awam dan Matrikulasi diseluruh negara terlibat dan sebanyak 7 buah acara dipertandingkan iaitu Olahraga, Futsal, Badminton, Karom, Bola Jaring, Sepak Takraw dan ESport yang menawarkan 27 pingat Emas yang melibatkan penyertaan seramai 700 atlet. Asasi UiTM berjaya membawa pulang 9 Pingat Emas secara keseluruhan. (Olahraga - 5 pingat Emas, Badminton - 2 Pingat Emas & Futsal Lelaki - 1 Pingat Emas dan Esport FIFA2019 - 1 Pingat Emas). Selain itu, Pusat Asasi juga berjaya memperoleh 5 Pingat Perak dan 8 Pingat Gangsa.