MOOC dan inovasi digital: transformasi reka bentuk ke arah pengajaran yang lebih berkesan - Jani, Nor Akmalazura; Wan Khalid, Wan Elina Faradilla (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Perkembangan teknologi digital telah mengubah kaedah pengajaran dan pembelajaran dengan memperkenalkan platform pembelajaran dalam talian yang lebih produktif dan fleksibel. Salah satu contohnya ialah Massive Open Online Courses (MOOCs), iaitu kursus terbuka atas talian yang mudah diakses dan sering percuma. Di Malaysia, MOOC diperkenalkan pada September 2015 sebagai inisiatif Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia melalui Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015–2025 (Pendidikan Tinggi) bagi memperluaskan pembelajaran dalam talian bertaraf global.