Menjulang tradisi, menjana tarikan baharu: Gawai Sowak Nadi Warisan Bidayuh di Sarawak Delta Geopark - Atlas, Ranee (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Sarawak Delta Geopark ialah geopark yang memaparkan keunikan alam, warisan dan hubungan masyarakat dengan alam semula jadi. Diiktiraf sebagai Geopark Kebangsaan ke-6 Malaysia pada 20 Jun 2022, kawasan seluas 3,112 km² ini meliputi daerah Kuching, Bau, Padawan dan Siburan. Geopark ini melindungi kekayaan geologi dan biodiversiti Borneo serta memperkasakan warisan budaya komuniti tempatan seperti masyarakat Bidayuh melalui pelbagai geotapak, biotapak dan tapak budaya yang unik.