Inovasi lestari: penggunaan kitosan untuk penyelesaian alam sekitar - Iberahim, Rashidah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Kitosan ialah sebatian semula jadi yang diperoleh daripada kitin dalam cangkerang haiwan laut seperti udang, ketam dan sotong. Ia merupakan biopolimer kedua terbanyak selepas selulosa dan semakin mendapat perhatian kerana sifatnya yang mesra alam, antibakteria, biokompatibel serta boleh diperbaharui. Oleh itu, kitosan kini digunakan secara meluas dalam pelbagai sektor seperti pertanian, perubatan, industri makanan dan rawatan air.