Ekosistem inovasi sebagai pemacu pemerkasaan PMKS di Malaysia - Hashim, Ina Murni; Ahmad, Siti Hasziani; Tajuddin, Norulhuda; Ali, Roslina (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) merupakan entiti perniagaan penting yang menjadi tulang belakang ekonomi di Malaysia. Pada tahun 2023, PMKS merangkumi kira-kira 97% daripada keseluruhan syarikat berdaftar dan meliputi sektor perkhidmatan, pembuatan serta pertanian. Perusahaan ini menyumbang sebanyak 39.1% kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara dan menyediakan lebih 7 juta peluang pekerjaan, dengan sumbangan kepada guna tenaga mencecah 48.5%, terutamanya dalam sektor perkhidmatan dan pembuatan.