Dari citra menjadi cita-cita akhirnya kepada komuniti - Abu Shah, Nor'aishah; Umor, Noor Azrimi; Mohd Aris, Aslizah; Rusli, Lili Syahani; Nawahwi, Mohd Zaini; Mohd Zan, Mohd Syahril; Ismail, Nurulhuda; S., Nadiah Aqilah; Ahmad Wakid, Sarini; Kamarudin, Ammar Akram; Othman, Zubir; A.L., Mohd Azhari; et al. (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Hasrat untuk mendalami penanaman cendawan mendorong penyelidik dari UiTM Kampus Kuala Pilah menghadiri Malaysia Agriculture, Horticulture and Agrotourism Show 2017 di Serdang. Pertemuan dengan pegawai pertanian di pameran tersebut membuka peluang jaringan dengan penyelidik cendawan di Malaysian Nuclear Agency di Bangi serta petani di Kedah. Maklumat yang diperoleh mendorong lawatan ke Jabatan Pertanian Padang Terap untuk mempelajari penanaman cendawan jerami, iaitu Volvariella volvacea, yang walaupun kurang dikenali berbanding cendawan tiram, mempunyai potensi untuk dikomersialkan.