Lautan budi, jutaan memori: majlis persaraan Ustazah Norizan Othman - Abd Rahim, Syazwani; Nur Farhana, Mohd Daud; Ali, Nurul Badriyah (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2025)
Pensyarah merupakan tunjang utama bagi menyampaikan ilmu pengetahuan kepada masyarakat. Pensyarah perlu menjadi qudwah hasanah (contoh tauladan yang baik) dari segi peribadi, ibadah dan akhlak. Dalam al-Quran Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya telah ada pada diri Rasulullah itu contoh tauladan yang baik bagi kamu..."(al-Ahzab, 33:21). Rasulullah SAW merupakan contoh ikutan yang perlu diteladani oleh semua pensyarah. Pensyarah ibarat lilin yang membakar diri untuk mencurah bakti dan ilmu. Ketiadaan mereka adalah satu kehilangan dalam dunia pendidikan apabila mereka telah bersara. Oleh itu sebagai tanda penghargaan, majlis persaraan ini dibuat bagi mengingati jasa dan bakti yang telah dicurahkan.