Aplikasi dan inovasi teknologi AI dalam bidang sinaran - Zainuddin, Nur Sha’adah; Kamarullah, Shahida Hanum; Ab Manan, Wan Noni Afida (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Perkataan “sinaran” sering dikaitkan dengan ketakutan kerana sinaran, terutama yang berionisasi, memberi impak negatif jangka panjang dan tidak dapat dikesan oleh pancaindera manusia. Seiring perkembangan teknologi, penggunaan Artificial Intelligence (AI) dalam bidang sinaran menarik perhatian pakar sains dan teknologi, kerana AI mampu mengurus dan menganalisis data kompleks (big data) untuk menilai pendedahan sinaran dan kesannya, menyokong inovasi dalam era Revolusi Industri 4.0.