Sejauh mana kepentingan percukaian inklusif pemangkin inovasi ekonomi negara - Norizan, Saifulrizan; Ahmad, Azura; Awang Bolhan, Dayangku Ruhayah; Mohamad Yasin, Siti Aimi; Ismail, Nur Izyan (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Kerajaan Malaysia kini menghadapi cabaran ketidaktentuan ekonomi global dan persaingan teknologi, memerlukan dasar fiskal yang efisien, inklusif, dan strategik untuk memacu pertumbuhan ekonomi. Percukaian, sebagai sumber utama hasil negara, berperanan membentuk tingkah laku ekonomi, merangsang pelaburan, dan menggalakkan inovasi. Melalui Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM), cukai utama dibahagikan kepada cukai langsung seperti cukai pendapatan individu dan syarikat, serta cukai tidak langsung seperti cukai jualan, perkhidmatan, dan duti import. Bagi Malaysia, penerokaan percukaian inklusif menjadi pemangkin penting ke arah ekonomi berpendapatan tinggi dan pertumbuhan mapan.