Kefahaman simbol matematik dan penyelesaian masalah dalam kalkulus lanjutan - Mohamed, Siti Asmah; Kechil, Rafizah; Ahmad, Nurhafizah (Unit Penerbitan JSKM, 2025)
Kalkulus lanjutan merupakan kursus asas dalam program Kejuruteraan di peringkat ijazah sarjana muda yang menuntut pelajar menguasai kemahiran prosedural dan kefahaman konseptual. Simbol matematik seperti kamiran berganda (∬), kamiran tertutup (∮), notasi vektor (⃗), parameterisasi dan siri tak terhingga (Σ) berfungsi sebagai bahasa formal dalam menggambarkan konsep kompleks. Walau bagaimanapun, ramai pelajar cenderung melihat simbol sebagai arahan mekanikal tanpa memahami makna sebenar, sekali gus menjejaskan prestasi dalam penyelesaian masalah berbentuk konseptual dan aplikasi dunia sebenar. Kajian ini melibatkan 40 orang pelajar ijazah sarjana muda Kejuruteraan di UiTM Cawangan Pulau Pinang. Reka bentuk kajian berbentuk kuantitatif dengan pendekatan korelasi, menggunakan dua instrumen iaitu ujian literasi simbol kalkulus lanjutan dan ujian penyelesaian masalah berasaskan prosedural, konseptual serta aplikasi. Analisis deskriptif dan korelasi Pearson menunjukkan tahap kefahaman simbol pelajar berada pada tahap sederhana. Prestasi pelajar dalam menyelesaikan soalan berbentuk penyelesaian masalah berprosedur lebih baik berbanding soalan berbentuk aplikasi. Kajian ini membuktikan adanya hubungan signifikan antara kefahaman simbol matematik dan keupayaan penyelesaian masalah, sekali gus menegaskan kepentingan literasi simbol dalam pengajaran kalkulus lanjutan.