Perkahwinan berwali kepada wali hakim di selatan Thailand - Maoti, Manapiyah (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2018)
Karya ilamiah ini bertujuan untuk mengenal pasti keabsahan perkahwinan perempuan yang berwali kepada hakim dan peranan wali hakim dalam mengahwini perempuan yang tidak mempunya wali di wilayah selatan Thailand. Untuk mencapai kepada tujuan ini penulis mengunakan metode perputakaan dari al-Quran, al-hadis, pendapat ulama sama ada ulama mazhab Syafii dan ulama mazhab lain serta wawancara wali hakim di tiga wilayah selatan Thailand. Kemudian disimpulkan dengan menggunkan fakta maslahat kepada masyarakat Islam selama tidak bertentangan dengan dalil-dalil syarak. Hasil karya ini dapat mengenal pasti bahawa perkahwinan perempuan yang berwalikan kepada wali hakim di wilayah selatan Thailand adalah sah mengikut tuntutan hukum syarak dan diiktiraf oleh undang-undang Negara Thailand. Manakala wali hakim berperanan sebagai hakim syar’i atau wali amri untuk mengurusi hukum syarak yang di luar bidang kuasa Dato’ Yuttitham dan institusi-institusi agama Islam di selatan Thailand.